Usaha Mengarakkan dewa Murugan ke kawasan Masjid India

Satu demi satu umat kita diasak. Satu asakan terbaru yang diusahakan oleh pihak agama Hindu ialah untuk mengubah perarakan patung dewa Murugan mereka untuk sambutan hari Thaipusam tahun hadapan, supaya dapat memasuki kawasan sesak di dalam bandar yang majoritinya di situ adalah umat Islam.

Satu permohonan telah dibuat dengan sokongan Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan untuk mengusulkan agar patung dewa mereka ini dapat melalui kawasan kependudukan padat Muslim seperti Masjid India. Usaha seperti ini MESTI dibantah oleh umat Islam.

Beberapa persatuan peniaga dan persatuan penduduk di kawasan tersebut dikatakan telah menyuarakan bantahan mereka. Namun suara mereka yang kecil ini belum dapat didengari oleh pihak atasan. Mereka amat memerlukan sokongan kita untuk menyatakan bantahan agar permohonan untuk membenarkan laluan baru untuk perarakan patung Murugan yang hanya sekitar beberapa bulan lagi.

Bukan sahaja ianya sengaja dilakukan untuk “provoke” umat Islam di bandaraya Kuala Lumpur tetapi juga bakal menyusahkan peniaga serta penduduk sekitar dengan penutupan jalan dan kesesakan yang bakal berlaku di kawasan yang sedia sempit.

Sayugia NGO-NGO Islam bergabung menyatakan bantahan permohonan ini. Segerakanlah bantahan samada secara berpersatuan mahupun sevcara individu.

One thought on “Usaha Mengarakkan dewa Murugan ke kawasan Masjid India

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s