Batalkan forum Memeluk Islam

KUALA LUMPUR 6 Ogos – Pelbagai pihak mendesak Majlis Peguam supaya membatalkan penganjuran forum awam bertajuk Memeluk Islam kerana ia dikhuatiri menggugat keharmonian rakyat pelbagai kaum dan agama di negara ini.

Badan profesional guaman itu turut dibidas kerana memberi perhatian yang keterlaluan sejak kebelakangan ini kepada isu-isu sensitif yang boleh mengundang syak wasangka.

Presiden Persatuan Peguam Muslim, Tan Sri Abu Zahar Ujang berkata, jika isu berkaitan agama Islam mahu dibincangkan, ia perlu dibuat antara Majlis Peguam dengan pihak berwajib, bukannya melalui forum awam.

Katanya, perbincangan isu sensitif melalui forum awam itu pada Sabtu ini boleh menyebabkan ada pihak yang berasa marah dan tidak berpuas hati.

“Negara kita mempunyai Akta Hasutan, jika berlaku kemarahan kaum dan penganut agama Islam, Majlis Peguam perlu bertanggungjawab.

“Kita tidak mahu Majlis Peguam dianggap oleh banyak pihak sebagai badan yang menghasut. Ahli-ahlinya merupakan golongan profesional… jika ada masalah bawalah berbincang kerana kerajaan hari ini cukup terbuka,” kata Abu Zahar ketika dihubungi di sini.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan amaran Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar terhadap Majlis Peguam supaya tidak ‘bermain api’ dengan menganjurkan forum awam bertajuk Memeluk Islam pada Sabtu ini.

Forum itu dijangka menyentuh peruntukan Perlembagaan Persekutuan mengenai Islam yang menetapkan Mahkamah Tinggi tidak boleh membuat sebarang keputusan melibatkan bidang kuasa Mahkamah Syariah dan umat Islam di negara ini.

Forum itu juga akan membincangkan keperluan untuk mengkaji semula beberapa kes berkaitan pertukaran agama di negara ini.

Abu Zahar berkata, beliau selaku ahli Majlis Peguam turut dukacita dengan tindak tanduk kepimpinan badan itu yang memberi lebih perhatian kepada isu-isu sensitif berbanding kebajikan para peguam di negara ini.

Sementara itu, Ketua Umum Barisan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar berkata, Majlis Peguam perlu membatalkan forum tersebut kerana ia akan mengusutkan keadaan.

Kerajaan juga, katanya, perlu bertindak tegas bagi menghalang penganjuran forum awam seumpama itu pada masa depan.

“Apa tujuan penubuhan Majlis Peguam? Adakah untuk bercakap hal-hal agama? Dalam hal berkaitan agama, biarlah kumpulan agama yang bercakap.

“BBPM akan bangkit bertindak sekiranya kedudukan perkara-perkara yang terkandung dalam piagam penubuhan BBPM seperti agama Islam, bahasa, budaya dan raja-raja Melayu disentuh oleh mana-mana pihak,” tegasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Setiausaha Satu Gabungan Penulis Nasional, Profesor Madya Datuk Zainal Abidin Borhan berkata, forum awam Majlis Peguam itu seolah-olah suatu usaha secara halus kepimpinan badan guaman itu untuk mempersoalkan kedudukan agama Islam.

Beliau berkata, tindakan itu perlu dibalas melalui hujah-hujah yang kukuh bagi memberi kefahaman terhadap pihak yang cuba membuat pertikaian.

“Ia perlu ditangani secara rasional dan menuntut tahap kematangan yang tinggi,” katanya.

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0807&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm

One thought on “Batalkan forum Memeluk Islam

  1. kenapa kita mesti tutup minda kita dalam segi persoalan2 yang tidak dapat di fahami oleh orang lain? tetapi mereka2 yang memahaminya saja yang memberi kesimpulan tentangnya ..
    so bagi saya tak salah kita mendengar forum ini, tak perlu serba-salah, bersalah, cuma perlukan keyakinan. teruskan…teruskan… jangan buat huru-hara…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s