Pendakwaan terhadap Abdul Kahar sah

PUTRAJAYA 26 Sept. – Mahkamah Persekutuan hari ini mengisytiharkan Enakmen Jenayah Syariah Selangor dan Terengganu sah dari segi Perlembagaan untuk menuduh seorang lelaki, Abdul Kahar Ahmad, 57, atas tuduhan mendakwa dirinya nabi serta tiga lagi yang dikatakan pengikut ajaran sesat.

Keputusan bersejarah itu dibuat oleh panel tiga hakim diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad yang bersidang bersama Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zaki Azmi dan Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Zulkefli Ahmad Makinudin.

Keputusan ini amat penting kerana mereka mencabar beberapa peruntukan dalam enakmen berkenaan yang dihujahkan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan kesannya segala pendakwaan yang dibuat terhadap kes-kes ajaran sesat yang berkaitan, dengan sendirinya tidak sah dan terbatal.

Permohonan Abdul Kahar menyempitkan skop ajaran Islam bertujuan menghadkan kuasa Dewan Undangan Negeri menggubal undang-undang bagi kesalahan yang melanggar ajaran Islam atau perintah agama.

Bagaimanapun, penghakiman sebulat suara itu antara lain berpuas hati bahawa kesalahan melibatkan akidah yang dilakukan oleh keempat-empat mereka bertentangan dengan hukum syarak dan melanggar ajaran Islam serta harus dibendung bagi memelihara kesucian agama.

Penghakiman ‘perpisahan’ Hakim Abdul Hamid sebelum bersara wajib pada 17 Oktober ini dibacakan oleh Timbalan Pendaftar, Norhayati Mat.

Selain Abdul Kahar, tiga yang lain ialah Mazli Mansor, 49, (sudah meninggal dunia) dan Mat Razali Kasan, 43, didakwa pengikut ajaran Kahar bin Ahmad (Abdul Kahar) manakala Sulaiman Takrib, 59, didakwa anak murid Ayah Pin.

Peguam Malik Imtiaz Sarwar mewakili pemohon-pemohon manakala Peguam-Peguam Kanan Persekutuan terdiri daripada Datin Paduka Zauyah Be Loth Khan mewakili Kerajaan Selangor, Noorbahri Baharuddin (Kerajaan Terengganu) dan Datuk Kamaludin Md. Said sebagai pencelah bagi Kerajaan Malaysia.

Abdul Kahar dan tiga yang lain memohon perisytiharan mahkamah bahawa beberapa peruntukan tertentu dalam enakmen jenayah syariah negeri yang digunakan untuk mendakwa mereka, bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Bagi Abdul Kahar, peruntukan itu melibatkan Seksyen 7, 8(a), 10(b), 12 dan 13 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 dan Seksyen 49, Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003.

Abdul Kahar yang menetap di Kampung Kemensah, Ampang, dituduh di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada 17 Ogos 2005 kerana mengisytiharkan dirinya nabi Melayu, menyebarkan ajaran sesat, menghina dan melanggar ajaran agama Islam serta menentang fatwa dan Mufti.

Hakim Abdul Hamid dalam penghakiman setebal 40 muka surat berpendapat, Dewan Undangan Negeri tidak memberi kuasa kepada Jawatankuasa Fatwa menggubal undang-undang jenayah syariah kerana fungsinya hanya menyediakan fatwa berkaitan isu kontrovesi yang belum selesai melibatkan hukum syarak.

Oleh itu, ujar Hakim Abdul Hamid, bukan Jawatankuasa Fatwa yang mengisytiharkan mana-mana fatwa harus dipatuhi dan dikuatkuasakan, sebaliknya ia merupakan bidang kuasa Dewan Undangan Negeri.

Menurut beliau, mahkamah telah menilai makna perkataan ‘melanggar hukum syarak’ yang dipertikaikan oleh peguam bela selepas meneliti terjemahan Istilah Undang-Undang, Kamus Inggeris-Melayu Dewan, Siri Glosari Undang-Undang dan Kamus Inggeris Oxford.

Selain itu kata Ketua Hakim Negara, mahkamah turut mendengar pandangan tiga pakar iaitu Tan Sri Sheikh Ghazali Abdul Rahman, Profesor Dr. Kamal Hassan dan Profesor Muhammad Hashim Kamali.

One thought on “Pendakwaan terhadap Abdul Kahar sah

  1. Acquaintanceship greeting and brotherhood
    Hopefully [light/ray] truth of islam increasingly shines light and enlightens all people and blessing we all …. amen …
    And I invite at my site. Hopefully useful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s