Batal pewartaan guna perkataan ‘Allah’ tepat: Zahid

dipetik dari Berita Harian

KOTA KINABALU: Langkah Kementerian Dalam Negeri (KDN) membatalkan serta-merta pewartaan perintah yang membenarkan penggunaan perkataan ‘Allah’ dalam penerbitan agama Kristian adalah tepat untuk mengelakkan kekeliruan masyarakat pelbagai agama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata perbezaan intepretasi di kalangan masyarakat, terutama bukan Islam terhadap pewartaan perintah itu sekarang sudah diperbetulkan melalui langkah berkenaan.

Sambil menyambut baik langkah itu, beliau mengingatkan pihak terbabit dalam penerbitan agama Kristian supaya menunggu keputusan Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) berhubung perkara berkenaan.

“Langkah membatalkan pewartaan itu satu langkah baik kerana ketika mewartakannya, satu kesilapan sudah dilakukan terhadap keputusan Kabinet yang dibuat pada 1986.

“Kesilapan itu tidak mematuhi keputusan Kabinet,” katanya ketika ditemui selepas majlis ramah mesra calon Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Majlis Tertinggi (MT) Umno di Bangunan Umno Sabah, di sini hari ini.

Zahid bagaimanapun enggan mengulas bagaimana kesilapan itu boleh berlaku.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, membatalkan serta-merta pewartaan perintah yang membenarkan penggunaan perkataan `Allah’ dalam penerbitan agama Kristian.

Berikutan itu, Herald-The Catholic Weekly dilarang menggunakan perkataan Allah dalam penerbitannya, sehingga keputusan mengenainya dibuat Mahkamah Tinggi.

One thought on “Batal pewartaan guna perkataan ‘Allah’ tepat: Zahid

  1. Pingback: ‘Allah’ hanya untuk Islam « MUAFAKAT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s