MAPIM Merayu Untuk Mengadap Majlis Raja-raja Melayu

Kenyataan Media

1 hb Januari 2010

KES KALIMAH ALLAH – MAPIM MERAYU UNTUK MENGADAP MAJLIS RAJA-RAJA MELAYU

MAPIM menyeru seluruh NGO Islam di seluruh negara untuk bersama-sama bersatu menyatakan keprihatinan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi kelmarin yang mengizinkan penggunaan Kalimah Allah oleh pihak gereja di Malaysia dalam majalahnya Herald.

Bagi kami keputusan yang diistiharkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur kelmarin , Datuk Lau Bee Lan , adalah keputusan yang telah menyentuh persoalan Islam dan kuasa Raja-raja .

MAPIM juga melihat keputusan tersebut juga telah menyentuh persoalan kedudukan istimewa agama Islam dalam Perlembagaan.

MAPIM melihat secara serius implikasi dari keputusan ini . Ia menjadi prisiden untuk pelbagai lagi isu lain yang berkaitan dengan Islam yang dimasa akan datang boleh dibawa ke Mahkamah sivil . Ini dengan jelas akan menggugat kestabilan sosial jika kesucian agama Islam dilihat sering dicabar melalui Mahkamh sivil.

Ternyata pihak yang berkenaan telah menyalahguna kuasa Mahkamah sivil untuk menceroboh dalam urusan agama Islam .

Kami dengan ini mengesa agar pihak berkuasa agama terutama Majlis Raja-raja Melayu segera menegaskan kedudukan Islam dan bidangkuasa institusi Islam dinegeri-negeri .

MAPIM berpendapat proses undang-undang telah disalahguna dan ini tidak boleh dibenarkan selagi bidangkuasa pihak Majlis Raja-raja Melayu terhadap urusan Islam adalah jelas dalam Perlembagaan Persekutuan sendiri.

Dalam hal ini sumpah menjaga agama Islam pada setiap masa dalam pertabalan KDYMM YDP Agong hendaklah diterjemahkan segera demi menjaga martabat dan maruah Islam di negara ini.

Kalimah Allah bagi umat Islam bukan sekadar sebuah nama malah adalah penegasan mengenai Keesaaan Allah yang tidak boleh disamakan dengan maksud yang hendak diguna oleh agama lain dari Islam. Kalimah Allah yang khusus itu ternyata tidak boleh dikompromikan dengan maksud Tuhan yang ada dalam agama lain.

Kami berpendirian kebebasan bersuara dalam mengguna kalimah Allah yang menyentuh soal yang sangat sensitif bagi pengganut agama Islam , tidak boleh hanya dilihat sebagai istilah yang bersifat umum. Perbahasan mengenai hal ini bukan bidang Mahkamh sivil untuk memutuskannya .

Kami mendapati pertimbangan terhadap suasana dan latarbelakang masyarakat Islam serta sejarah kebersamaan hidup bernegara di tanah air ini antara umat Islam dan penganut agama lain telah tidak dihormati oleh pihak yang berkenaan.

Proses undang-undang yang telah diguna oleh gereja untuk mencabar bidangkuasa KDN dalam hal mengguna Kalimah Allah hanya dilihat secara pentadbiran (administrative) dan tidak menimbangkannya secara teliti terhadap sensitiviti umat Islam.

Suasana dan latarbelakang masyarakat negara ini sejak Merdeka telah disepakati agar tidak menggugat kehormanian yang sedia ada. Kenapa sekarang pihak gereja tiba-tiba mahu mencabar keharmonian tersebut?

MAPIM melihat ini sebagai suatu pencerobohan yang sengaja untuk mencabar wibawa pihak berkuasa Islam serta menguji kesabaran umat Islam.

Kami dengan itu merayu agar Majlis Raja-raja Melayu mengadakan sidang tergempar dengan segera untuk menggunakan kuasa yang ada bagi memperbetulkan kekecohan yang timbul.

Kami sangat mengharapkan pihak Majlis Raja-raja melihat isu ini secara serius dan memberi perhatian khusus untuk memastikan tidak ada pihak yang cuba mempermain-mainkan isu agama Islam sebagaimana umat Islam tidak dibenarkan menceroboh dalam urusan agama yang lain.

MAPIM akan mengembleng suluruh umat Islam untuk merayu Majlis Raja-raja Melayu segera berindak.

Kami akan memohon pemegang Mohor di Raja untuk dapat memanjangkan usul ini kepada Majlis Raja-raja Melayu.

Mohd Azmi Abdul Hamid

Setiausaha Agung

Majlis Perunding Pertubuhan-pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s