Perlu bijaksana bagi menjamin keharmonian kaum

KUALA LUMPUR 1 Jan. – Isu penggunaan perkataan Allah dalam penerbitan mingguan Gereja Katolik, Herald-The Catholic Weekly perlu ditangani dengan bijaksana bagi menjamin keharmonian kaum.

Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, dalam negara majmuk seperti Malaysia, konsep adat, budaya, konvensyen, etika dan undang-undang memainkan peranan penting bagi menjamin keharmonian antara kaum.

“Ramai orang bukan Islam di negara ini, menerima hakikat bahawa perkataan Allah dikhaskan kepada orang Islam sahaja.

“Bagaimanapun, saya amat khuatir isu ini akan meletup, oleh itu, ia mesti ditangani dengan bijaksana oleh semua pihak,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin meminta semua pihak bertenang dan tidak bertindak terburu-buru berlandaskan emosi semata-mata.

Menurut beliau, keputusan mahkamah itu masih lagi tertakluk kepada proses pengadilan yang lebih tinggi di Mahkamah Rayuan dan Persekutuan.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein jelas Khairy, telah menyatakan bahawa pihaknya akan mengemukakan rayuan berhubung keputusan itu.

”Saya harap semua pihak dapat menunggu proses rayuan diselesaikan,” katanya.

Beliau mengakui perkara tersebut amat sensitif kepada umat Islam dan Pemuda UMNO amat khuatir ia boleh mengundang kepada keadaan yang lebih tegang.

Justeru, katanya, perkara terpenting yang perlu dilakukan adalah memastikan keadaan tidak menjadi lebih tegang sehingga boleh menjejaskan kestabilan politik negara.

Timbalan Pengerusi Tetap UMNO, Datuk Mohamed Aziz berkata, perasaannya bercampur-baur antara sedih, kecewa dan takut dengan keputusan itu yang bakal membawa impak terlalu besar sekiranya tidak ditangani dengan sebaik mungkin.

“Saya amat berharap Majlis Raja-Raja tampil memainkan peranan mereka dan lindungi hak Melayu beragama Islam di negara ini.

“Perkataan Allah adalah kalimah paling suci bagi agama Islam yang tidak boleh dipermain dan dipersenda tanpa sebarang alasan,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib berkata, keputusan mahkamah itu merupakan sesuatu yang tidak boleh diterima kerana ia jelas melanggar peruntukan Perlembagaan Persekutuan bahawa Islam adalah agama rasmi negara.

“Penerbitan bahan-bahan mengenai Kristian menggunakan perkataan Allah boleh mengelirukan penganut agama Islam di negara ini. Maka, kerajaan perlu bertegas dan ia tidak salah kerana selari dan selaras dengan Perlembagaan.

“Isu ini amat sensitif, seperti kes Natrah, walaupun saya tidak suka merujuk kepada peristiwa yang sudah lama berlaku itu tetapi kita tidak boleh mengambil sikap mudah dengan berharap semua pihak tidak akan merujuk peristiwa itu,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s