Keputusan Tolak Pelantikan Bukan Islam Sebagai Peguam Syarie Tepat, Kata Jamil Khir

Sumber: Bernama

SINTOK, 19 Dis (Bernama) — Keputusan muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam menolak pelantikan bukan Islam sebagai peguam Syarie adalah tepat dan perlu diterima, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata untuk menjadi peguam Syarie, selain ijazah dan kelayakan dalam bidang perundangan syariah, seseorang itu perlu memiliki pengetahuan serta pemahaman yang mendalam mengenai agama Islam supaya dapat mengendali sesuatu kes dengan tepat.

Jamil Khir berkata jika bukan Islam dibenarkan menjadi peguam Syarie, kesulitan akan timbul sekiranya mereka didapati menghina mahkamah kerana tindakan tidak boleh diambil mengikut perundangan syariah.

“Kalau tidak dikawal perkara ini, kelak akan timbul penghinaan yang mengganggu sensiviti, dan ia akan menggugat sistem kehakiman syariah itu sendiri,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Perkhemahan Nasional Santun 2010 anjuran Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) di Kem Program Latihan Khidmat Negara di sini Ahad.

Program perkhemahan itu disertai 400 pelajar miskin serta anak yatim cemerlang dari Institusi Pengajian Tinggi awam dan swasta, bermula semalam sehingga Khamis ini.

Mengenai Yapeim, Jamil Khir berkata kerajaan menyasarkan satu cawangan Ar-Rahnu, iaitu sistem pajak gadai berlandaskan syariah yang dikendalikan yayasan itu, diwujudkan di setiap kawasan Parlimen menjelang 2015.

Beliau berkata ketika ini, terdapat 100 cawangan Ar-Rahnu di seluruh negara yang turut menarik pengguna bukan Islam, terutama bagi mendapatkan modal pusingan perniagaan.

“Ada di antara mereka (peniaga bukan Islam) yang meletakkan barangan mereka di cawangan Ar-Rahnu ini pada waktu pagi untuk mendapatkan modal pusingan sebelum berniaga, kemudian akan ditebus balik pada waktu petang menggunakan duit hasil jualan pada hari itu,” katanya.

— BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s