Cubaan pesong akidah

sumber: Harian Metro

KUANTAN: Satu kumpulan yang dipercayai cuba memesongkan akidah umat Islam di negeri ini dikesan mengedarkan risalah atau buku agama kepada pelajar sekolah menengah, di sini.

Kumpulan dianggotai lima lelaki itu dipercayai mahu ‘merekrut’ pelajar sekolah dengan mengedar risalah atau buku berkenaan tanpa menerangkan isi kandungan sebenar dan ia dilakukan ketika pelajar mahu pulang ke rumah masing-masing.

Seorang pelajar yang enggan dikenali mendakwa, dia sebelum ini dihampiri seorang daripada anggota kumpulan terbabit sebelum lelaki itu menghulurkan dua buku kepadanya.

Menurutnya, dia yang tidak mengesyaki apa-apa mengenai buku berkenaan membuka untuk melihat isi kandungannya sebelum mendapati ayat tercatat dalam buku itu mencurigakan sebelum merujuk kepada rakannya.

Katanya, rakannya turut mendakwa mendapat buku yang sama dan tidak menolak kemungkinan kumpulan terbabit cuba memesongkan akidah pelajar Islam.

“Saya bersama rakan mengesyaki kumpulan terbabit menyasarkan pelajar dalam usaha memesongkan akidah Islam. Ibu bapa tidak melarang saya bergaul dengan rakan bukan Islam, tapi diingatkan supaya tidak mudah terpengaruh atau terpedaya dengan agama lain bagi mengelak murtad,” katanya.

Advertisements

One thought on “Cubaan pesong akidah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s